Çanakkale Zaferi'nin  100. yılı kapsamında Bakanlık tarafından geliştirilen projeler arasında 3 boyutlu mobil savaş oyununun yanı sıra, Şehit Teğmen İbrahim Naci’nin Günlüğü Kısa Video Çalışmaları, Sporcuların Harbi Elektronik Kitap Çalışması, Anzak Mektupları Kısa Video Çalışmaları yapılacak.

Şehit Teğmen İbrahim Naci’nin Günlüğü...

Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptığı çalışmada Çanakkale Harbi sürecinde savaşmış ve şehadet mertebesine ulaşmış Şehit Teğmen İbrahim Naci'nin  İstanbul’dan başlayan ve Gelibolu Kerevizdere’de sona eren anılarını video haline getirerek seslendirdi.

Şehit teğmen 29 gün boyunca Osmanlıca olarak günlük tutmuş Günlük, Teğmen’in ölümünden 98 yıl sonra akrabası tarafından milli bir koleksiyonere teslim edilmiş sonrasında da günlük kitap olarak yayımlanmıştı.

Proje kapsamında, Teğmen Naci’nin günlüğü, her gün kısa bir video olacak şekilde seslendirildi ve günlükte anlatılanların canlandırılması için görseller ve ses efektlerinden oluşan video prodüksiyonları hazırlandı. Bu çalışmayla gençlerin, genç yaşta şehit olan, Çanakkale Savaşının zorluklarını çok genç yaşta yaşayan ecdadının anlattıklarını görerek, duyarak ve hissederek tarihimizi unutmamak üzere öğrenmesi amaçlanıyor.
İlk bölümü yayınlanan serinin hazırlanmış olan 5 bölümü bu hafta içerisinde video izleme sitelerinden yayınlanacak. Diğer kalan bölümlerin yayın tarihleri sosyal medya hesaplarından duyurulacaktır.

Projenin1. Bölüm videosu https://www.youtube.com/watch?v=4yQLIuJTghk linkinden izlenebilir.

Sporcular anısına digital kitap hazırlanıyor

Proje kapsamında ayrıca, Balkan Harbi öncesinde başlayan ve Cumhuriyetin kurulmasına kadar geçen süre içerisinde Çanakkale Cephesi,  Balkan Cephesi, Kafkasya Cephesi gibi birçok cephede savaşan sporcuların anısına onların yaşadıklarını anlatan dijital bir kitap hazırlanıyor.
Dönemin sporcularının hatıratlarından derlenen bilgilerle hazırlanacak kitapta savaş şartlarındaki sporcuların ruh hali üzerinden dönemin gerçekleri  gençlerimize aktarılmaya çalışılacak.

Anzak Mektupları için kısa video çalışması yapılıyor

Proje ile ilgili bir diğer çalışmada ise, Çanakkale Savaşına tek taraflı bakmadan yaşanan cihan harbinin insani yönünü vurgulamak amacıyla Anzak askerlerine ait mektup ve günlüklerin özel ses efektleri ve görsellerle canlandırılarak video görüntüleri hazırlanıyor.

Savaş süresince ateşkes anlarında yaşananlar,  dönemden kalan mektup ve günlüklerde detaylı olarak anlatılacak.

Anzak Mektupları çalışmasıyla; etkileyici görsellerin derlenmesi ve ses efektleri eşliğinde mektupların seslendirilmesi ile savaşın diğer tarafındaki yaşanmışlıkların da anlatılması hedefleniyor.

Nusrat’a dair detaylı ve tüm bilgiler; http://nusrat.gsb.gov.tr/ http://www.facebook.com/GSBNusrat/ ve http://www.twitter.com/GSBNusrat/ adreslerinde yer alıyor.