57. Alay’ın son yemeği olan kırık buğday çorbası ve ekmeğin dağıtımını yapan Bakan Çağatay Kılıç, kılınan sabah namazının ardından yürüyüşü başlattı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  57.Alaya Vefa Yürüyüşü töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri olduğunu belirterek, ”Biz bu hedeflere yürümek için hiçbir şekilde durmadan gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlediği 57. Alaya Vefa Yürüyüşü, binlerce gencin katılımıyla yapıldı.

Yürüyüşün başladığı Kocadere köyü kırsalında kurulan kamp alanında Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile binlerce kişi şanlı ecdatları için bir araya geldi. 

Çanakkale Kara Savaşları'nda destan yazan 57. Alay'ın, Yarbay Mustafa Kemal'in, 'Ben size taarruz etmeyi değil ölmeyi emrediyorum' sözüyle şanlı tarihimizde anılan Conkbayırı'na kadar olan yürüyüşü temsilen canlandırıldı.

Bakan Akif Çağatay Kılıç yürüyüşe katılanlara  57. Alay’ın son yemeği olan kırık buğday çorbası ve ekmek dağıttı. Okunan "çifte ezan" ve Yasin-i Şerifle birlikte sabah namazında saf tutuldu ve sonra da yürüyüşe geçildi.

Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüşe, Balkan ülkelerinden gelen gençler, öğrenciler ve izci grupları ile vatandaşlar katılırken, alanda aralıklarla top atışının canlandırıldığı ses yayını yapıldı.

Parkurdaki bazı noktalarda dönemin asker kıyafetlerini giyen ve temsili canlandırmalar yapan Mehmetçikler görev yaptı. 
Bakan Çağatay Kılıç, yürüyüşü 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile birlikte tamamladı.

Temsili Sancak devir teslim töreninde konuşan Bakan Çağatay Kılıç Şanlı 

ecdadımızın Çanakkale Destanı’nda vatan, bayrak ve inançları uğruna hiç çekinmeden savaştığını kaydederek, “Burada şehit olan, şehit olmazsak da gazi oluruz inancıyla vatanını savunan tüm ecdadımızın ruhları şad olsun. Hepsine Allahtan rahmet diliyoruz. Onlar, bizlere bu güzel ülkemizde huzur içerisinde ve hürriyet atında yaşama imkanı verdiler” diye konuştu.

57. Alay’ın ortaya koymuş olduğu kahramanlıkların hiçbir zaman unutulmayacağını belirten Bakan Çağatay Kılıç, “Gazi Mustafa Kemal’in ‘size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum’ emrini harfiyen yerine getiren ecdadımız Türk askerinin, Türk evladının nelere kadir olduğunu bütün dünyaya tekrar ispatlamıştır. Dün sayın cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu kutsal topraklarda törenler icra edildi. Uluslar arası alanda çok önemli katılımcılar buraya geldiler.Onlar da Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılı’nda kendi milletlerinden buraya gelmiş olan askerlerini, hatıralarını yad ettiler”  şeklinde konuştu.

“Buraya İşgal etme amacıyla gelen de burayı savunan da insandı”

Bakan Çağatay Kılıç, Çanakkale’de çok büyük bir savaşın yaşandığını ifade ederek, “Burada insanlar çok büyük acılar yaşadılar. Ama şunu hiçbir zaman unutmadılar. Buraya İşgal etme amacıyla gelen de burayı savunan da insandı ve bunu bütün dünyaya, tarihe ‘centilmenler savaşı’ olarak geçen Çanakkale’de gösterdiler” açıklamasında bulundu.

Çanakkale Destanı’nda Mehmetçiğin ortaya koymuş olduğu duruşun önemini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
 “Mehmetçik, kendi kumanyasını buraya gelmiş olan yabancı ile paylaşan, yeri geldiği zaman onu sırtında taşıyan yeri geldiği zaman da onu siperinden çıkartmayıp siperinde kalması için ikna etmeye çalışan bir duruş sergilemiştir. Bizler; inancımızın, imanımızın ve aynı zamanda vatan, bayrak sevgisinin ne anlama geldiğini kendi içerisinde bütün duruşuyla ortaya koymuş olan ecdadımıza layık olmalıyız” 

“Ecdadımızın yapmadığı,inancımızın hiçbir şekilde bize müsaade etmeyeceği ithamlarla karşı karşıyayız”

“Çanakkale’de beraberce omuz omuza çarpışan yan yana şehit olan atalarımızın ecdadımızın hatırına biz bugün kardeşliğimizi birliğimizi ve beraberliğimizi tüm dünyaya haykırmalıyız” diyen Bakan Çağatay Kılıç, “Çünkü bizim ecdadımızın yapmadığı İnancımızın hiçbir şekilde bize müsaade etmeyeceği bir çok ithamla bize karşı duruş sergilemeye çalışanlar var. Tarihin sayfalarında gerçekler vardır. Biz hep şunu söyledik; bizim devletimizin ecdadımızın saklayacağı hiçbir şey yoktur. Bizim arşivlerimiz her konuda açıktır. Ama şunu söylüyoruz tarihte yaşananlar tarihçilerin işidir. Tarihte yaşananları araştıracak ortaya çıkaracak olanlar bellidir. Siyasetin parlamentoların bunlarla işi olmamalıdır. Biz bunu açık yüreklilikle söylüyoruz ve her zaman da söylemeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Hedeflere yürümek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz”

500 bine aşkın gencin, şühedaya mektup yazdığını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Böyle bir gençliğimiz var. Hepsine teşekkür ediyorum. Dumlupınar’da 25 bin, Malazgirt’te 30 bin, Sarıkamış’ta 100 bine aşkın gencimiz atalarının, ecdatlarının hatırına onları yaad etmek için yorulmadan yürüdüler. 2023, cumhuriyetimizin 100.yılı. 2053 ve 2071 hedeflerimiz var. Biz bu hedeflere yürümek için hiçbir şekilde durmadan gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

“Biz inancından, imanından, vatan sevgisinden beslenen bir milletiz”

Mehmet Akif Ersoy’un vatanı milleti için canını ortaya koyan ecdadımıza yazdığı Çanakkale şiirinin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çünkü biz inancından, imanından, vatan sevgisinden beslenen bir milletiz ve bu gelecekte de böyle olacaktır. Bizim dostumuz bizden büyük dostluk görür ama karşımıza farklı amaçlarla çıkanlar da imanımızı ve gücümüzü görecektir. 100 sene önce burada vatanı, milleti için asımın nesli olarak ortaya çıkan milletimiz her zaman bu duruşunu ortaya koyacaktır. İnşallah her yıl buradaki yürüyüşümüzü, beraberliğimizi devam ettireceğiz. Sizlerle birlikte geleceğe el ele yürümeye devam edeceğiz.” 

57. Alay Şehitliği'nde tören
57'inci alay yürüyüşünün ardından Gelibolu Tarihi Alanı'nda yer alan 57. Alay Şehitliği'nde, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Birleşik Krallık Galler Prensi Charles, AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, ile çok sayıda üst düzey yabancı devlet adamının katılımıyla bir anma töreni düzenlendi

Gelibolu Tarihi Alanı'nda yer alan şehitlikteki tören, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türk Silahlı Kuvvetleri adına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Birleşik Krallık Galler Prensi Charles tarafından anıta çelenk bırakılmasıyla başladı.

 Saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı TSK adına 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç yaptı.

Konuşmanın ardından Orgeneral Çolak, şehitlik defterini imzaladı, Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Şehit mezarlarına da karanfiller bırakıldı.

Prens Charles'a bu sırada bakanlar Bozkır ve Kılıç eşlik etti
Prens Charles, dünyanın en yaşlı gazisinin oğlu ile fotoğraf çektirdi
Prens Charles, 57. Alay Şehitliği girişinde anıtı bulunan, dünyanın en yaşlı gazisi unvanına sahip, 110 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz'ın talebi üzerine onunla fotoğraf çektirdi.

İrlanda Devlet Başkanı Michael Higgins, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Prens Charles'ın oğlu Harry, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile çok sayıda üst düzey yabancı konuk törende hazır bulundu.

Tören alanında izleyiciler için iki platform kuruldu. Şehitlik anıtının iki yanına Atatürk'ün fotoğrafları asıldı. Anıtın hemen önüne ise Almanya, Avustralya, Avusturya, Bangladeş, Fransa, Hindistan, İrlanda, Kanada, Nepal, Pakistan, Yeni Zelanda ve Yunanistan adına 12 çelenk konuldu.

Şehit mezarlarının üzerine Türk Bayrağı koyuldu

Alanın iki yanına, konukların töreni rahatlıkla izleyebilmesi için LED ekranlar yerleştirildi. 57. Alay Şehitliği'nin girişinde ise konukları Çanakkale Savaşı'ndaki kıyafetleri giyen 4 atlı asker karşıladı.

Şehit mezarlarının her birinin üzerine Türk bayrağı konuldu, şehitliğin çevresinde, Türkiye İzcilik Federasyonunun organizasyonuyla, 24 devletten gelen izcilerin taşıdığı yabancı ülke bayraklarıyla Çanakkale Savaşı dönemindeki askeri kıyafetleri giyen askerler sıralandı.