Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü, yurt dışı menşeili sinema filmi, çizgi film, oyun ve müzik kliplerinde İslamofobik unsurların yanı sıra; milli, manevi ve ahlaki değerlerimize yapılan zarar verici içeriklere karşı gençlerimizin ve ebeveynlerinin farkındalıklarının arttırılması amacıyla  ‘farkındayız’ projesini hayata geçirdi. 
Proje çerçevesinde kapsamlı bir çalışma yapılarak belirlenen ilk tespitlere göre 13 sinema filmi, 9 çizgi film, 13 oyun ve 3 müzik klibinde, değerlerimize karşı olumsuz içerikler bulunduğu tespit edildi.
Özellikle genç potansiyeli yüksek olan ülkelere karşı planlı bir şekilde uygulanan bilinçaltı tahribatlar ile geleceğimizin mirasçısı olan gençlerimizin milli, manevi ve ahlaki değerlerine zarar verdiği tespit edilen içerikler tüm detaylarıyla www.farkindayiz.gov.tr web sitesi üzerinden erişime açıldı. Sitede ayrıca değerlerimize karşı olumsuz ögeler taşıyan içeriklerin gönderilebileceği bir ihbar hattı da oluşturuldu.  
Dünyanın dijital endüstriyi kullanarak gençlerimizin değerlerini nasıl tahrip edildiğinin farkına varılması ve milli değerlerimizi destekleyici içerikler ve yapımların arttırılmasının sağlanması gerekliliği vurgulanan proje kapsamında tespit edilen içeriklerin görüntülü analizlerine ise Farkındayız Youtube kanalı üzerinden https://www.youtube.com/channel/UCUVwEg0LAPc-QbgSiNd0u5A
 ulaşılabilir. 

Değerlerimizi Tehdit Eden İçeriklerden Bazıları ise şöyle; 

Filmler
-2001 - 2014 yılları arasında ABD yapımı "24" isimli dizide, hayal ürünü İslam kökenli teröristlerle anti-terör örgütlerinin mücadelesi işlendi. ABD Savunma Bakanı ile kızını kaçıran, kanlı eylemlere giren teröristlerin Müslüman olarak gösterilmesi ve bir Türk ailenin terörist olarak gösterilmesi çeşitli tepkilere yol açtı.
https://youtu.be/_GNVXdWhRHI

-1999-2006 yılları arasında yayınlanan ABD yapımı "The West Wing" isimli dizide, Türkiye, zina yapan kadınların kafasının kesildiği bir ülke olarak tanıtılıyor. Dizi, Amerika'daki Türk toplumu tarafından büyük tepkiyle karşılandı ve yayınlanmasının ardından Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, NBC televizyonu yönetimine mektup yazarak, Türkiye ile ilgili gerçekleri tahrif eden bu bölümden hayal kırıklığı duyulduğunu ifade etti.
https://youtu.be/DBScmb3YR0M

-2013 ABD yapımı "Da Vinci's Demons" isimli dizinin birçok sahnesinde Osmanlı ordusuna ilişkin olumsuz replikler yer aldı. 
https://youtu.be/NLUW5xe8S6A

-1994 - 2004 ABD yapımı "Friends" isimli dizide, Şükran Günü'nü işlediği bölümde dizi karakterlerinden biri, ülkeye gönderme yaparak kafasına bir hindi geçirip üzerine bir fes geçiriyor.
https://youtu.be/uSZJ3Yn-qxs

-2008 Hollanda yapımı "Fitna" isimli kısa filmde, İslam aleyhtarı senaryo ve görüntüler barındırıyor. Film, Hz. Muhammed'in başının üzerinde bir bombayla resmeden karikatür ile başlıyor ve film boyunca Kur'an'dan ayetler eşliğinde başta Amerika'daki 11 Eylül saldırıları olmak üzere, İspanya'daki ve İngiltere'deki saldırılara, gazete makalelerine yer veriliyor.
https://youtu.be/Sfwa8zyZXFU

-2012 Belçika-İspanya yapımı "The Innocent Prophet" isimli filmde Hz. Muhammed sahte din uyduran biri olarak gösteriliyor ve İslam masumları öldüren, çocukları istismar eden bir din olarak lanse ediliyor.
https://youtu.be/_JFhDxjvODw

-2012 ABD yapımı "Innocence of Muslims" isimli filmde Hz. Muhammed'e hakaret içerikleri tespit edildi.
https://www.youtube.com/watch?v=doNVRlErSfY

-2016 ABD yapımı "13 Hours:The Secret Soldiers of Benghazi" isimli filmde Türkler terörle ilişkilendirilmeye çalışıldı ve ön plandaki teröristlerden birine Türk bayraklı tişört giydirildi.
https://youtu.be/g3Bo-5dywcg

-1962 ABD-İngiltere ortak yapımı "Lawrence of Arabia" isimli filmde, Osmanlı Türkleriyle birlikte Arapları da aşağılayan replikler dikkati çekti.
https://youtu.be/U2dBK6xfnV8
-2016 ABD yapımı "War Dogs" isimli filmde Türkiye'nin milli tankları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüntüleri kullanılarak algı operasyonu yapılmaya çalışıldı.
https://youtu.be/NUgX6CsT9cI

-1957 Fransa yapımı "He Who Must Die" isimli filmde Türk askerlerine ilişkin olumsuz tasvirler yer aldı.
https://youtu.be/X8px-Qh8JGU

Çizgi Diziler

Araştırmaya göre, değerlerimize karşı olumsuz içerikler olduğu tespit edilen çizgi diziler ise şöyle:
-1989 ABD yapımı The Simpsons isimli çizgi dizinin 16. sezon 13. bölümünde Türk ismine hakaret eden replikler yayınlandı.
https://youtu.be/lLDbweenmmE

-2015 Japonya yapımı "Noragami Aragoto" isimli çizgi dizinin giriş introsunda ve albümünde yer alan "Push Buttons" isimli parçada ezan sesi uygunsuz kullanıldı. Gelen tepkiler üzerine yapımcı firma tarafından albümün dağıtımı durduruldu ve dağıtımı yapılan DVD ve Blu-ray setleri geri istendi. Noragami Aragoto'nun sonraki 3 bölümünün yayın tarihi tekrar değerlendirilmek üzere ileriki bir tarihe ertelendi.
https://youtu.be/th9cF52dBt8

-1987-2016 İngiltere yapımı "Fireman Sam" isimli çizgi dizide, “Sorunlu Sular” başlıklı bölümünde, karakterlerden birinin Kur’an-ı Kerim’den bir sayfanın üzerine basarak düştüğü fark edildi. Yapımın 2014 yılında yayınlanan bir bölümünde, üzerine basılan sayfa havada süzülürken, kısa bir süre için Kuran'dan ayetler görüldü. Tepkiler üzerine yayıncı şirket olayın Kur'an-ı Kerim'e hakaret olarak algılandığı sosyal medyada oluşan tepki üzerine ilgili bölümü yayından kaldırırken, yapımcı şirketler de konuyla ilgili soruşturma açılmasını beklediklerini açıkladı.
https://youtu.be/L9O0IQp0YY8

-1999 ABD yapımı "Family Guy" isimli çizgi dizinin 11. sezon 15. bölümünde Müslümanlar, kadını metalaştıran, günlerini boş işlerle geçiren insanlar olarak tasvir edildi.
https://youtu.be/hPV-_09pme4

-2014 Ermenistan yapımı "Anahit" isimli çizgi filmde, kralı tahttan indirip yerine geçmeye çalışan zalim "Azar" ve Azarın yanında bulunan, şekilsiz kafasında daima kırmızı fesi taşıyan "Enver" karakterleri yer aldı.
https://youtu.be/6d6UfDJMynk

-1997 ABD yapımı "South Park" isimli çizgi dizide, intihar saldırısı yapan uçakların kuyruklarında Türk bayrağı motifinin bulunması, ayrıca Hz. Muhammed oyuncak ayı kostümü giydirilmiş şekilde yansıtıldı. Gelen tepkiler üzerine Hz. Muhammed kelimeleri "biplendi" ve yine aynı bölüm sansür bandı ile yayımlandı.

Müzik Yapımları

Araştırmaya göre, değerlerimize karşı olumsuz içerikler olduğu tespit edilen müzik yapımları ise şöyle:
"Namewee" isimli Malezyalı rap şarkıcısı "Oh My God" adlı parçasında dini değerlere hakaret gerekçesiyle tepki çekti. Namewee tepkilerin ardından dine hakaret etmek amacıyla ibadethaneleri kötüye kullanmaktan Malezya polisi tarafından gözaltına alındı.
https://youtu.be/MjXEAIsCvVU

-Tataristan'ın ünlü şarkıcılarından Rezeda Ganiullina, My Soul (Ruhum) isimli son şarkı albümü için Tataristan’daki Beyaz Cami'yi arkasına alarak çektiği video klip ve dans görüntüleri büyük tepki topladı.
https://youtu.be/xroJIsQ33vg

-System of a Down isimli  Ermeni-Amerikan alternatif metal grubu "Holy Mountain" şarkısı ile Türklere ağır göndermelerde bulunuldu.
https://youtu.be/lq3HWkmprQ8