Gençlik ve Spor Bakanlığı, güçlü bir Türkiye için ülke gençliğine her alanda büyük hizmetler sunmaya devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, tüm çabalarının gençlere sunulan hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesine yönelik olduğuna işaret ederken, “Her şey gençlerimiz için, her şey güçlü bir Türkiye için” dedi.

Hayata geçirilen sayısız projeyle milyonla gence ulaşan Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye'nin 2023, 2053, 2071 hedefleri doğrultusunda katılımcı, milli ve manevi değerlerine bağlı, yenilikçi, çağdaş nesillerin yetişmesine önemli katkılar sağlıyor.

GENÇLİK MERKEZLERİNDEN 1 MİLYON 241 BİN GENÇ FAYDALANDI
Bakanlığın gençler için yaptığı projelerin en önemli ayaklarından biri gençlik merkezleri. 2002 yılında 74 iken bugün itibarıyla 206’ya ulaşan gençlik merkezleri, artık ilçelerde de yaygınlaşıyor. Halen inşaatı devam eden gençlik merkezlerinden 149 tanesinin daha hizmete girmesiyle, gençlik merkezlerinin sayısı 2015-2016 yıllarında 355’e yükselecek. Gençlik merkezlerinden yararlanan gençlerin sayısı ise 2002 yılında 11 bin 614 iken, bu rakam 2015 yılı itibarıyla 1 milyon 241 bine ulaştı.

Gençlik merkezlerinde bakanlıkça hayata geçirilen projelerden 250 bin genç yararlandı. Sözkonusu projeler arasında, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi; Gençlerin İyilik Ağacı, Kutlu Doğum, Osmanlı Türkçesi Eğitimleri, Kuran-ı Kerim Eğitimleri, Tecrübe Konuşuyor, Çanakkale Bir Hilal Uğruna, Ünlü Mamuller (Kariyer Sohbetleri), Güncel Okumalar Yazar Buluşmaları ve Kitap Kritikleri projeleri bulunuyor.  

GENÇLİK KAMPLARI
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, ülke gençliğinin hizmetine sunduğu önemli uygulamalardan biri de gençlik kampları. Ücretsiz hizmet veren gençlik kamplarına katılan gençlerin ulaşım, konaklama ve yemek ihtiyaçları da bakanlıkça karşılanıyor.

Gençlerin hizmetine sunulan gençlik ve izcilik kampları ile gençlere çeşitli sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle tanışmaları,  değerler eğitimleri ile milli ve manevi değerleri özümsemelerini sağlamaları amaçlanıyor. Bakanlık bu organizasyonla, özgüven ve değerler konusunda bilinç düzeyi yüksek bireylerden oluşan sağlıklı nesillere giden yolda, milli ve manevi değerlerine bağlı, demokrasiyi benimsemiş donanımlı bir gençlik yetişmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Bakanlık, gençlere 27 tesiste kamp hizmeti veriyor. 2011 yılında, 11 tesiste  9 bin gence kamp hizmeti veren Bakanlık, bu yıl kamp sayısını 27’ye yükseltti ve bu yıl 190 bin genç kamplardan yararlanmak için başvuruda bulundu. Bunların arasından 56 bin genç, ulusal ve yerel ölçekte ücretsiz  kamp  hizmetinden yararlandı.



Mavi  kamplarda  yüzme, badminton, aqua park, yat gezisi, sokak oyunları, sosyal ve kültürel geziler, tiyatro, müzik, voleybol, basketbol, futbol, kitap okuma, halk oyunları, kişisel gelişim seminerleri, el sanatları vb. aktivitelerin ve Yeşil kamplarda ise; tırmanma duvarı, paintball, kano, dağ bisikleti, oryantring, okçuluk, at biniciliği, mini golf, rafting, futbol, voleybol, basketbol, sokak oyunları, sosyal ve kültürel geziler, kişisel gelişim seminerleri, halk oyunları, tiyatro, el sanatları gibi aktivitelerin bulunduğu kamplarda, değerler eğitimi kapsamında toplam 250 seminer verildi.

SARIKAMIŞ, ÇANAKKALE, DUMLUPINAR, MALAZGİRT…
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın gençlere yönelik düzenlediği sosyal ve kültürel etkinlikler de saymakla bitmiyor. Gazi Mustafa Kemal’in gençlere armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası Kutlamaları kapsamında Ankara ve 81 ilde birçok etkinlik düzenlendi ve bu kutlamalara yaklaşık 270 bin genç katıldı.

Bakanlığın hayata geçirdiği ve gençlerin büyük ilgi gösterdiği projelerden biri ise Ecdada Mektup Yarışması. Bu yıl “Çanakkale ve Sarıkamış’ın 100. yılında 100 bin mektup” sloganıyla hayata geçirilen projeye rekor sayıda katılım oldu. 610 bin gencin katıldığı projeye gelen mektuplar. 3 kitap halinde basıldı ve 18 bin adet basılarak dağıtıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, gençlerin kişisel ve sosyal gelişimi ile tarih bilincine katkıda bulunmak amacıyla her yıl 24-25 Nisan tarihlerinde, Çanakkale savaşlarında kahramanlıklarıyla destanlaşan 57. Piyade Alayı başta olmak üzere  Çanakkale şehitlerini anmak için "57. Alay Vefa Yürüyüşü" adlı projeyi gerçekleştiriyor. Çanakkale 57. Alay Vefa Yürüyüşü’nde her yıl gençler ecdadın yolundan gidiyor. Yine bakanlığın Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılı nedeniyle bu yıl başlattığı "Bir Hilal Uğruna" programı 51 ilde düzenlendi.  Etkinlik kapsamında sanat, tarih ve edebiyat alanında uzman isimler binlerce gençle buluştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığınca, Çanakkale ruhunun gençlere dijital mecralardan da ulaştırılması amacıyla geliştirilen "NUSRAT" isimli mobil oyun, 1 milyon kullanıcıya ulaştı. Mobil oyunun ilk bölümünde sınırlı sürede düşman gemilerine yakalanmadan mayınların döşenmesi bekleniyor. Oyunun diğer bölümlerinde de tarih bilgileri doğrultusunda sırasıyla 18 Mart Deniz Muharebesi, Tekke Koyu Çıkarması, Kirte Köyü Muharebesi, Arıburnu Çıkarması ve Conk Bayırı mücadeleleri yansıtılıyor. Kullanıcılardan gelen yoğun istek üzerine NUSRAT-2 oyunu geliştiriliyor.

Bakanlığın gençlerde tarih bilincini oluşturmak için imza attığı önemli projelerden biri de “1071 Tarihimiz Bir Hedefimiz Bir” projesi. Malazgirt’te düzenlenen organizasyon kapsamında bu yıl da binlerce genç tarihi Malazgirt Zaferi’ni tekrar yaşadı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Sarıkamış Harekatı'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Asımın Nesli Asrın Yürüyüşünde” adlı Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşünde on binlerce genç biraraya geldi. Sarıkamış’ta  düzenlenen program kapsamında, gençler, ecdadımızın gösterdiği büyük fedakarlığı yüreklerinde yaşadı. Program kapsamında her ilden birer genç edebiyat ve tarih öğretmeni davet edilerek toplam 162 öğretmene, yerinde canlı tarih paneli verildi.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları çerçevesinde “Kocatepe’den Dumlupınar - Zafertepe’ye Bağımsızlığa Giden Yolda” etkinliği ise Afyon ve Kütahya’da gerçekleştirildi. Etkinliklere 25 bin genç katıldı.

Gençlik Merkezleri Arası Türk Müziği yarışmaları da gençlerin ilgi gösterdiği bir başka Bakanlık etkinliği oldu. 81 ilde gerçekleştirilen yarışmalara,  bin 500 genç katıldı.

BAKANLIKTAN UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEYE BÜYÜK DESTEK
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2012 yılında başladığı Gençlik Projeleri Destek Programıyla, ülkemizin geleceği olan gençlerin kişisel ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak projeleri desteklemeyi sürdürüyor. Program kapsamında şu ana  kadar toplam 1001 projeye destek verildi. 2014 yılında 631 projeyle rekor sayıda destek verilmiş oldu.

Bakanlığın desteklediği önemli projelerden biri ise uyuşturucuyla mücadele kapsamında verdiği destekler. Bakanlık bu kapsamda yürütülen 20 dernek ve vakfa destek verirken, uyuşturucuyla mücadele konusunda 14 ilde proje yürüten 16 dernek ve 4 vakfa son iki yılda 1 milyon 726 bin TL maddi destek sağladı. Yapılan yardımlardan 54 bin 385 kişi faydalandı. Bakanlık ayrıca, İç Anadolu, Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde görev yapan bin 803 antrenör için düzenlediği seminlerlerle “Bağımlılık ile mücadele farkındalık eğitimi” verdi. Uyuşturucuyla mücadele konusunda Bakanlığa bağlı yaz kamplarına katılan öğrenciler de eğitim gördü. Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki yurtlarda bulunan yaklaşık 400 bin üniversite öğrencisine de eğitim verilmesi planlanıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, uluslararası birçok etkinliğe de imza attı. Son yıllarda Almaya, Japonya, Güney Kore, Tunus, Bosna Hersek başta olmak üzere birçok ülkeyle gerçekleştirilen uluslararası gençlik ve uzman değişimlerinde önemli artışlar sağlanırken, 2015 yılında uluslararası gençlik ve uzman değişimlerine 750 genç katıldı.

İlk kez geçen yıl gerçekleştirilen “Ortak Kültür, Ortak Gelecek ve Genç Liderler” konulu uluslararası gençlik kamplarına bu yıl Türkiye’den ve yirmiyi aşkın ülkeden 700 genç katıldı. Söz konusu kamplarda Ortadoğu ve Balkan ülkelerinden, Türk Konseyine üye ülkelerden ve Afrika ülkelerinden gençlik heyetleri yeralırken, kültürel, sportif ve kamp aktivitelerinin yanında, Ayrımcılık ve İslamofobya ile mücadele, gönüllülük, ortak değerlerimiz ve gençlerin sorunları gibi konularda tematik oturumlar gerçekleştirildi.

“HER ŞEY GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN”
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin son 13 yılda 2023 vizyonu doğrultusunda ortaya koyulan hedeflere ulaşmak için büyük ilerleme gösterdiğini belirtirken, bu hedeflere ilerlerken sahip olunan en büyük hazinenin  gençler olduğunu vurguladı. Bakan Çağatay Kılıç, tüm çabalarının gençlere sunulan hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesine yönelik olduğuna işaret ederken, “Her şey gençlerimiz için, her şey güçlü bir Türkiye için” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç,  gençlerin düşünen, sorgulayan, etkin ve bilinçli bireyler olmaları için çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, ''Gençlik ve spor alanında ortak bir anlayış, vizyon, politika ve hedef birliğine ulaşmak açısından bu alandaki tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve ilgili tüm paydaşlarla işbirliğine gidiyoruz'' dedi. Bakan Çağatay Kılıç, gençlerin bilgi toplumunun gerekleri ile donanmış ülke kalkınmasında aktif, yaşam becerileri güçlü, özgüven sahibi, insani ve milli değerlere haiz, girişimci ve katılımcı olmalarının sağlanması ile gençlere sunulan hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesinin temel amaçları olduğunu vurguladı.